Reflü Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir;
Reflü; mide içeriğinin (asidinin), yemek borusu ile mide arasındaki kapağın iyi çalışmamasından, mideden yemek borusuna doğru geri kaçmasıdır. Mide duvarı aside dayanıklı olup yemek borusu, yutak ve gırtlak aside dayanıksızdır tahriş olup, hastalık belirtileri vermeye başlar. Sadece yemek borusu tahriş olursa; gastroözefageal reflü denir. Mide asidi gırtlağa ve genize kadar çıkıp bu organları tahriş ederse; larengofarengeal reflü adını alır. Toplumun %20 -25 de reflü hastalığı bulunmaktadır.
Gastroözefageal Reflü;
Yemek borusunun alt bölümünü etkileyen klasik tipik reflüdür. Mide mayiinin(asidinin) ağızda(ekşi su ) hissedilmesi, ağrılı, zorlu yutma, midede kazınma, iman tahtasının arkasında yanma, göğüste ağrı(bazı hastalar bu ağrıyı omuzlarda, sırtta, hatta kolda hissedebilir ve kalp krizi ile karıştırılabilir) ve geğirme belirtileri olur.
Larengofarengeal Reflü;
Bu reflüye boğaz reflüsüde denir. Mide mayiinin(asidinin) yemek borusu yolu ile yukarı çıkarak baş boyun bölgesindeki organ ve yapıları etkilemesidir. Gırtlak, yutak ve geniz hastalıkları hatta sinüs ve kulak hastalıklarına yol açabilir. Boğazda yanma, gıcıklanma, takılma hissi, gıcık öksürüğü, ses kısıklığı, sinüzit ve kulak iltihabı belirtileri olur.
Reflü Tanısı;
- Hastanın Hikayesi,
- Kulak Burun boğaz muayenesi ve endoskopik Muayene (gırtlağın arkasında yemek borusu ağzında ödem, kızarıklık, ses tellerinin arka kısmında kızarıklık ve ödem görülmesi),
- Özofagoskopi, gastroskopi,
- Özefaj manometrisi(yemek borusu içinde Ph ölçülmesi).
Reflünün Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?
- Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği,
- Akciğerlere mide sıvısı kaçması sonuncu zatürre,
- Larenjit (gırtlak iltihabı), farenjit, bronşit, astım gibi solunum yolu hastalıkları,
- Yemek borusu iltihabı (ösefajit),
- Peptik darlığı,
- Anemi(kansızlık),
- Kronikleşmiş(İlerlemiş) reflü hastalarında yemek borusu kanser riski.
Reflü Tedavisi ;
1-yemek düzeni; daha az daha sık yemek, yatmadan iki saat önce yemek yememek. Mideyi rahatsız edici gıdaları almamak (kızartmalar, fastfood gıdalar, gazlı içecekler, mayalı içkiler, çikolata, sarımsak, soğan, ketçap, dondurma, nane, cipsler yenmemeli, sigara içilmemeli),
2-Yatış düzeni ve şekli; yemekten iki saat sonra yatılmalı, baş ve göğüs yüksekte(iki yastıkla) olacak şekilde yatılmalıdır.
3-İlaç kullanımı; proton pompa inhibitörleri, histamin H2 resöptör Antagonistleri, antiasitler, Aljinik asit kullanılabilir(hekiminiz tarafından verilecektir).
4-Cerrahi tedavi; tıbbi tedaviye dirençli vakalarda, özelikle Komplikasyonlara yol açan ileri hiatal herni (mide fıtığı olanlarda)vakalarında; fundus plikasyonu ve fundus ligatürü denilen girişimler endoskopik- laparoskopik yolla yapılabilir.
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.