Boyun Kitleleri;
Boyun kitlesi kavramı, boyunda gelişen her türlü tümöral gelişimi yani şişliği tanımlar. Boyun kitleleri, Kulak Burun Boğaz hekimlerinin çok karşılaştığı bir sorundur. Doğru teşhise gidebilmek için, boyun da kitleye neden olabilecek hastalıkların sistematik bir şekilde araştırılması gerekir. Boyun kitleleri; lenf bezi büyümeleri, doğumsal kitleler, boyun lenf bezi iltihapları, derin boyun infeksiyonları, lenf bezi tümörleri, konjenital kistler, çeşitli tümörlerin boyun lenf bezlerine yayılmasına bağlı olabilir.
1-Boyun kistleri; tiroglossal, brankial, dermoid kistlerdir. Doğumsal kökenli kistler olup embiryolojik gelişim sürecinde oluşurlar, genelikle çocukluk çağında belirti verirler. Tiroglossal ve dermiod kist boyun orta hattında, brankial kistler ise boyun yan tarafında şişlik şeklinde görülürler. Tedavileri cerrahi olarak çıkarılmalarıdır.
2-Lenfoma; Lenf bezlerinin kendi tümörlerine verilen addır. Lenfomalar; hodgkin, nonhodgkin olarak iki ana gurupta incelenirler. Boyun bölgesi, lenfomaların en sık yerleştiği bölgelerden birisidir. Tanı; biyopsi ile konur. Tedavisi; Kemoterapidir.
3-Lenf Bezlerinde Tümör Metastazı; Baş boyun bölgesi kötü huylu tümörlerin hepsi boyun lenf bezlerine metastaz yaparlar. Boyun kitlesi olan hastanın Kulak Burun Boğaz sahasının mutlaka fizik ve endoskopik muayenesi yapılmalı, baş boyun bölgesi cildi gözden geçirilmeli, primer tümör araştırmalıdır. Bu bölgenin küçük tümörlerinin bile büyük lenf bezi metastazı (yayılması) olabilir.
4-Diğer Boyun Kitleleri; kist sebase (kıl köküne açılan yağ bezlerinin tıkanmasıdır) lipom ( iyi huylu yağ bezesi tümörüdür),teratom, larengosel, lenf bezi tüberkülozu, glomus karotikum, glomus vagale, norinomlar, hemanjiom, lenfanjiom vb. kitleler olabilir. Her birinin tanısı, tıbbi-cerrahi tedavi yöntemi farklıdır. Müracaat ettiğiniz hekiminiz tanı ayrımını yapıp tedaviyi planlayacaktır.
Boynunuzun herhangi bir bölgesinde elinize gelen veya görünen şişlik olduğunda; mutlaka hekime müracaat ediniz, basit bir infeksiyona bağlı olabileceği gibi, baş boyun bölgesi tümörlerinin ilk belirtisi de olabileceğini unutmayınız!!!.
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.