Geniz Eti (Adenoid) Nedir? ; Burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir lenfoid dokudur. Her doğan bebekte geniz eti vardır. Geniz eti bebeklik ve çocukluk dönemin de burundan gelen bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalar. Beş yaşından sonra küçülmeye ve işlevini yitirmeye başlar on yaşında kaybolur. Bazı durumlarda büyümeye başlayan bu işlevsiz yapı çocuklarda gelişim geriliğine sebep olmaktadır. Geniz eti normal den büyük olduğu veya çok sık iltihaplandığı zaman hastalık oluşturur.
Geniz Etinin belirtileri ;
- Burundan nefes almakta güçlük (burun içindeki konkaların büyük olması da aynı sorunu yaratır ayırıcı tanıda dikkate alınmalıdır)
- Sürekli ağızdan nefes alma( burnundan nefes almayan çocuk ağız solunumu yapar. Ağızdan giren hava filitre edilmediği ve nemlendirilmediği, için dışarının kirli ve mikroplu havası boğazda çok sık enfeksiyona neden olur).
- Genizden konuşma,
- Uykuda horlama,
- Uykuda kısa süreli nefes durması(uyku apnesi),
Geniz Etinin Neden Olduğu Sorunlar;
- Geniz etine bağlı olarak uzun sürede ağız solunumu nedeniyle yüz, diş, ve damak problemleri
- Büyüme ve gelişme geriliği (kaliteli bir uyku çocuklar için büyüme ve öğrenmenin altın anahtarıdır. Araştırmalar kaliteli uyku zihinsel gelişimi hızlandırdığı büyüme hormonunu salgılanmasını sağladığı göstermiştir )
- Kulaklarda sıvı birikimi
- Sinüzit ve farenjit vb hastalıklar
- Dikkat dağınıklığı ve okul başarısını etkiler
- Kalp ve akciğer hastalıkları
Geniz Etinin Teşhisi ve Tedavisi;
İyi bir anamnez(şikayet hikayesi) ,kulak burun boğaz fizik muayanesi, endoskopik muayane, geniz filmi çekilerek değerlendirilir. Geniz eti iltihaba bağlı veya başka nedenlerden büyümüş ise nedene bağlı ilaçla tedavi edilir ve sonuç alınır. Şikayetler devam ediyorsa ve fiziki muayenede geniz etinde küçülme görülmüyorsa ameliyata karar verilir.
Geniz Eti Ameliyatı;
Genel anestezi ile ameliyat yapılır. Geniz eti ağız içinden ameliyat edilir. Aynı gün ya da bir gün sonra tavsiyelerle ve reçetesi verilerek taburcu edilir.
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.