Bademcik (Tonsilit) Nedir ? ; Bademcikler boğazımızın her iki yanında bulunan lenfoid hücrelerden oluşmuş yapılardır. Bağışıklık sistemin bir parçası olarak lenfositler üretir. Boğazdan gelen bakteri virüs gibi mikropları yakalayarak koruma görevi yapar.
Bademcik iltihabı nedir ? ; Bademcik iltihabı; vücuda giren mikropları bademciklerde birikerek iltihap oluşmasına neden olur .
Akut bademcik (Akut Tonsilit) iltihabının Belirtileri;
- Boğaz ağrısı,
- Yutkunma zorluğu,
- Boğazda takılma hissi,
- Halsizlik,
- Ağız kokusu,
- Ateş,
- Boyunda bezelerin şişmesi,
- Ses değişmesi,
Bademcik İltihabının Teşhis ve Tedavisi ; Teşhis hekim tarafından fizik muayene ile konulmaktadır. Tedavi; Antibiyotik, ağrıkesici, ateş düşürücü, antiseptik gargaralar ile yapılır. Tıbbı tedavinin yanında, istirahat etmek, bol su içmek, aşırı soğuk ve sıcak gıdalardan sakınmak, kuru havadan kaçınmak ve bol bol meyve tüketmek faydalı olacaktır.
Kronik Bademcik iltihabı( Kronik Tonsilit) ; Çocuk, ergen ve yetişkinlerde oldukça sıklık la görülen bir boğaz enfeksiyonu dur. Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır. Antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda kronik bademcik iltihabı oluşur. Özelikle çocukluk döneminde sık sık tekrarlayan bademcik iltihapları ileride kronik bademcik iltihabına neden olur.
Kronik Bademcik İltihabı Tanısı ;
- Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından fizik muayene
- Hastanın hikayesi (anamnez),
- Çabuk yorulma, halsizlik,
- Tıbbi tedaviye rağmen sık sık boğaz iltihabı geçirmek,
- Yüksek ateş olması,
- Kan tahlillerinde mikrop bulunması
- Neden olan diğer hastalıkların araştırılması,
Kronik Bademcik İltihabı Tedavisi ; Tedavi cerrahi bir işlemdir. Tonsillektomi diye adlandırılır. Ameliyat bir organ kaybıdır, çok iyi karar verilmelidir . Almak kolaydır fakat yerine koymak tıbben mümkün değildir. Vücuda zararlı olamadıkça alınmamalıdır. Kararı hekiminiz verecektir üç yaşından sonra her yaşta ameliyat yapılabilir.
Ameliyat Olma Sebepleri
- Hava yolunu tıkaması,
- Yutkunmayı engelleyecek kadar büyük olması,
- Büyüme ve Gelişme geriliği,
- Yılda beş veya daha fazla akut iltihaplanma geçirmesi,
- Uykuda solunum durmasına(Uyku apnesi) neden olması
- Bademciğin kenarında apse oluşması(Peritonsiller apse)
- Ağız kokusu,
- Tümör şüphesi (biyopsi amaçlı ) var ise,
Bademcik (Tonsilit) Ameliyatı Nasıl Yapılır ; Hastane şartlarında genel anestezi ile yapılır. Son yıllarda en sık kullanılan Yöntem Thermal Welding aleti ile yapılan yöntemdir. Bu aletle daha az kanama ve daha az ağrı olmak tadadır. Duruma göre aynı gün veya bir gün sonra hastaneden taburcu edilir. Bir hafta boyunca özel diyetle beslenir. Ameliyatın ilk dönemlerinde bademciklerin alındığı yerlerde beyaz gri renkte iyileşme dokuları olacaktır, iltihaplanma olduğu zannedilmemelidir. 7-10 gün sonra hekim tarafından kontrol edilmelidir.
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.