Septum Deviasyonu;
Burun orta duvarının orta hattan kayması sonucu yaptığı burun tıkanıklığı halidir. Burun kemiği eğriliği olarakta bilinir. Burun solunum sisteminin başlangıcı olup mükemmel bir organımızdır. Burunun önde giriş deliği arkada genize açılma deliği dar olup ortada geniştir. Hava bu ortadaki geniş kısımda ısıtılır, nemlendirilir, temizlenir ve bu sırada sinüsleri havalandırır, koku bölgesinde temas ile koku algılanır.
Deviasyon burnun orta kısmındaki kıkırdak ve kemiğin veya her ikisinin birden eğriliğidir. Eğriliğin çukur olan tarafındaki etler büyür burnun bir tarafını kıkırdak ve kemik eğriliği tıkar diğer tarafını büyüyen et tıkar. Deviasyon her yaşta görülebilir. Bebeklerde yapısal olabildiği gibi doğum kanalından geçiş sırasındaki travmaya da bağlı olabilir. Çocukluk döneminde ise düşme, çarpma sonucu kıkırdaklarda kırılma olur ve eğri şekilde büyüme devam eder 18 yaşında son şeklini alır. Erişkinlerde ise çarpma, travma sonucu oluşur ve bu durumdaki hastalara acil müdahale edilirse eğrilik kalıcı olmaz.
Septum Deviasyonun Belirtileri Nelerdir?
- Tek ve çift taraflı burun tıkanıklığı,
- Burun kanaması,
- Sık sık sinüzit geçirme,
- Sık sık boğaz iltihabı,
- Ağız kuruluğu,
- Tekrarlayan kulak iltihabı,
- Burun akıntısı ve geniz akıntısı,
- Yüzde ağrı ve baş ağrısı,
- Bronşit atakları,
- Hırıltılı uyuma, ileri yaşlarda horlama,
Septum Deviasyonun Teşhisi;
- Hastanın anamnezi(hikayesi),
- Kulak burun boğaz fizik muayenesi,
- Kulak burun boğaz endoskopik muayenesi,
- Paranzal sinüs tomografisi,
- Rinomanometrik ölçüm(hava akımı ölçümü).
Septum Deviasyonu Tedavisi;
Tedavisi tanısı konulduğu anda cerrahidir. Ameliyat 17 yaşından sonra yapılır (Çocuklarda ise zorunlu hallerde yapılabilir. Çocuk Septum eğriliği yazımıza bakınız..). Bu yaşlarda septum deviasyonu hastalarda çok şikayet yapmaz fakat yaş ilerledikçe problemler artar. Solunum sisteminin çatısını oluşturan burundaki bu sorun erken yaşta giderilmez ise yumuşak damak, kulaklar, sinüsler ve bronşlarda hasar oluşturacaktır. Bu yüzden septum deviasyonu varsa uygun yaşta ameliyat edilmelidir.
Ameliyat; kan tahlilleri yapıldıktan sonra tam donanımlı bir hastanede lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Burun içinden kesi yapılarak eğri olan kıkırdak ve kemik düzeltilir, aynı seansta büyük olan burun etlerine ( konkalara) radyofrekans uygulanarak küçültülür. Silikon tamponlar konur. Bu ameliyatta burunun dış yapısında değişim, morluk, şişlik olmaz. Tamponlar üç ila beş gün sonra alınır. Burun içinin tam iyileşme süreci üç haftayı bulur, bu dönemde burun içini nemli tutacak ilaçlar kullanması faydalıdır.
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.