Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?
Burun şeklini değiştirmeyi, yüze uyumlu ve doğal bir burun oluşturmayı amaçlayan estetik bir ameliyattır. Doğal burun; göz göze gelindiğinde karşıdaki tarafından görünmeyen göze batmayan burundur. Burun şeklini düzeltirken fonksiyonlarını da (nefes almak, koku almak v.b. ) iyileştirmek için burnun içindeki kemik ve kıkırdak yapıya yeniden şekil verilir, konka denilen burun etleri de normal boyutlarına küçültülür. Burun yüzün tam ortasında olması nedeniyle yüzümüzün ifadesini belirler. Burun da yapılacak değişiklikler yüz ifadesini değiştireceği bilinmelidir. Yüzün tamamı bir bütündür sadece burun estetik ameliyatı yüzün tamamını değiştirmez. Ameliyatın başarısı; yüzün bir bütün olarak değerlendirilmesi, kişinin yüz hatları arasında denge sağlanması, genel bir yüz uyumluluğunun oluşturulmasına bağlıdır. Bu operasyonda yapılan işlemler kişiden kişiye değişmektedir. Burunun son şekli alnın, şakak kemiklerinin, çenenin ve dudakların durumu ile uyumlu olmalıdır.
Burun estetiğinde burnun uzunluğu kısaltılabilir veya uzatılabilir kenar eğriliği, çukurluk veya tümsekliği düzeltilebilir. Amaç; burnun hem fonksiyonunu, hem görünümünü doğal şekilde yüze uyumlu hale getirmektir. Burnun sadece güzel olması yetmez, görevini yapan bir organ olmalıdır. Güzellik bir kavram olup kişiden kişiye değişmektedir bu yüzden; kişinin kendisini beğendiği burun en güzel burundur, arkadaşlarının ya da çevrenin beğendiği burun değildir. Kişiye özgü burun estetiği yapılmalıdır ki kişinin yüzünün tamamının oranları, anatomik dokularının özelliği, çevre faktörleri, yandaş hastalıklar, kullanılan ilaçlar sonuçta etkilidir.
Rinoplasti Kimlere Yapılmalıdır?
- Travmalardan kaynaklanan burun şekli bozukluklarına,
- Doğumsal burun şekil bozukluklarına,
- Nefes alımı sorunu ile birlikte burun şeklini de değiştirmek isteyenlere,
- Kadınlarda 16 yaş üzeri, erkeklerde 17 yaş üzeri yapılabilir,
- Ameliyat kararını başkalarının isteği ile değil kendi isteği ile veren kişilere yapılabilir.
Rinoplasti Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler;
Öncelikle kapsamlı bir burun muayenesi (endoskopik ve fizik muayene )yapılır. Hastaların talepleri alınmalı istekleri belirlenmeli, hastanın burnunda neyi beğenmediği nasıl olmasını istediği, ne kadar istekli olduğu sorgulanmalıdır. Hastaların isteklerini karşılayacak; yüz ve burnun anatomik yapısı (cilt kalınlığı, kıkırdak ve kemik yapısı, çarpık burun, damak ve dudak yarığı gibi konjenital anomaliler v.b) buna uygun mu dur? Nefes alma problemleri bu isteklerle beraber çözülebilir mi? Bunlar bir bütün olarak değerlendirilmeli, hekimin yapabilecekleri ile anatomik yapının uygunluğu birleştiğinde oluşacak sonuç hastaya açıkça söylemeli,hasta aşırı beklentiye sokulmamalıdır. Septorinoplasti ameliyatı ise burun içi hava akımını engelleyen düzensiz kıkırdak-kemik yapılarının düzeltilmesi ile birlikte burun şeklinde değişiklik yapılan cerrahi işlemdir.
Resimler üzerinde yapılan fotoşop çalışmaları hekime ameliyat sırasında yapması gereken işlemler hakkında fikir verdiği gibi ameliyat sonuncunda burnun şeklini aşağı yukarı belirler. Hekiminiz ameliyat ve sonucu hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Unutulmamalıdır ki işlemler canlı doku üzerinde yapılmakta, iyileşme sürecini DOKU(cilt, kıkırdak, kemik dokusu) İYİLEŞMESİ belirlemektedir. Bazen kemik zarındaki kalınlaşmalar, kıkırdak hafızasına göre yeniden eğrilmesi veya kıkırdağa yapılan işlemlerle karşı tarafa göre zayıflaması planlanan sonucu değiştirmektedir.
Ameliyata Karar Verildiğinde Yapılması Gerekenler?
- Sigara bırakılmalı,
- Kan sulandırıcı ilaçlar kesilmeli,
- Burun bölgesinde infeksiyon bulunmamalı (grip vb),
- Bayanlarda adet kanamaları hakkında hekim bilgilendirilmeli,
- Ameliyat günü en az altı saat aç kalınmalıdır.
Ameliyat Tekniği;
Ameliyat tam donanımlı hastanede genel anestezi ile yapılır. Ameliyat günü rutin kan tahlilleri ve anestezi muayenesi yapılır ve güvenli durumda hasta ameliyathaneye alınır. Operasyonun açık ve kapalı olmak üzere iki tekniği vardır ki teknik şeçimi; hekimin tercihine bırakılmalıdır. Her iki tekniğin birbirine göre avantajları dezavantajları vardır. Ameliyat süresi iki saat ile dört saat arası değişmektedir. Önemli olan ameliyatın süresi değil sonucun güzel olmasıdır. Ameliyat sonunda burun içine silikon tamponlar, dışına external sabitleyici(fiksatör) konur. Hasta uyandıktan sonra yatağına gönderilir.
Ameliyat Sonrası;
- Hasta yatağında 45 derece yatırılmalıdır(yerçekiminin etkisi artırılarak şişme azaltılır),
- Ağrılar için ağrı kesici verilebilir,
- Ameliyat esnasında yutulan kanlar bulantı ve kusma yapabilir,
- Üç saat sonra sulu gıdalarla beslenebilir,
- Göz bölgesine buz uygulaması yapılır,
- Her şey yolunda ise bir gün sonra eve uyması gereken kuralları belirten liste ve reçete verilerek taburcu edilir,
- Üçüncü günde iç tamponlar, sekizinci günde dış fiksatörler çıkarılır. Hekiminiz önereceği şekilde ve sürede masajlar yapılır.
- Hekiminizin çağırdığı aralıkta kontrollere gitmeyi ihmal etmeyiniz, çünkü hekiminiz iyileşme sürecini takip ederek masaj şeklini değiştirebilir.
- Burnun tam iyileşmesi ve son halin ortaya çıkması yaklaşık bir yıl sürmektedir.
Ameliyat Sonrası Uyulması Gereken Kurallar;
- Dişler yumuşak aşağı yukarı fırçalanmalı,
- Sert yiyeceklerden uzak durulmalı,
- Evde de yüksek yatılmalı(45 derecede),
- Yüzün mimik kaslarını aşırı hareket ettiren gülmek, aşırı konuşmaktan uzak durulmalı,
- Baştan geçirilerek giyilen kıyafetlerden uzak durulmalı,
- Alkol ve sigaradan uzak durulmalı,
- Burnu dört ay boyunca güneşten korumalı,
- Kuvvetli burun temizlemekten uzak durulmalı,
- Bir buçuk iki ay deniz, havuz ve saunadan uzak durulmalı,
- Üç ay boyunca basketbol, futbol vb. ağır sporlardan uzak durulmalı,
- Altı – sekiz hafta gözlük kullanılmamalı,
- Güç gerektiren veya uzun süre eğilmeyi gerektiren aktivitelerden bir ay uzak durulmalıdır.
Kontrollerinizi aksatmadan hekiminizi düzenli olarak ziyaret ediniz.
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.