Burun (Nasal) Polipleri;
Burun (Nasal) polipleri; Burun ve sinüs içini örten mukozanın, reaksiyoner olarak veya iltihaplanma sonucu şişmesi, baloncuklar oluşturarak sarkmasıdır. Burun eti olarak da bilinen polipler iyi huylu tümörlerdir. Yaygın polipler 20’li, 30’lu yaşlarda görülmesine rağmen, Astım veya analjezik intöleransı olanlarda ise 40’lı, 50’li yaşlarda görülür. Çocuklarda polip, yetişkinlerde olduğu kadar sık görülmez. Çocuklarda polip mevcutsa kistik fibrozis hastalığı ekarte edilmelidir. .Kistik fibrozis hastalığını araştırmak için ter testi yapılmalıdır. Çocuklarda ter testi negatif çıkarsa; silier diskinezi, alerji, immün yetmezlik gibi diğer hastalıklar araştırılmalıdır. Polipler tek veya çift taraflı burun içinde gelişebilir.
Burun poliplerinin Belirtileri;
- Burun tıkanıklığı,
- Saydam burun akıntısı,
- Koku ve tat alma bozukluğu,
- Baş ağrısı ve yüz ağrısı (sinüzite bağlı ya da baskı nedeniyle),
- Horlama (burun, bazen de geniz tıkandığı için),
- Sinüzit belirtileri (polip tarafından sinüs havalanması bozulursa).
Burun Poliplerinin Teşhisi;
- Anamnez (hikaye); astım, alerji, analjezik intöleransı sorgulanmalıdır,
- Kulak Burun Boğaz fizik muayenesi ve Endoskopik muayene,
- Sebebi tespit için kan tahlilleri,
- Burun sümük yayması(nasal smear),
- Paranasal sinüs Tomografisi.
Burun Poliplerinin Tedavisi;
Saptanan polip oluşma nedenine göre tedavi düzenlenmelidir.
1-Tıbbi Tedavi;
- Nasal steroidli spreyler ve damlalar,
- Genel (sistemik) kortikosteroid ilaç kullanımı,
- Antileukotriene ilaçlar; aspirin alerjisi olanlarda faydalıdır,
- Burun lavajı,
- Alerji ilaçları kullanılmalı ya da alerji aşısı uygulanmalı.
2-Cerrahi Tedavi;
Tam donanımlı hastane şartlarında genel anestezi ile fonksiyonel endoskopik sinüs(FESS) cerrahisi şeklinde uygulanır. Endoskopik muayenede ve Tomografi de tespit edilen genişliğe göre poliplerin başlama noktasına (köküne) kadar, burun ve sinüslerin içleri temizlenmelidir(çıkan polipler patolojiye gönderilmelidir). Ameliyatta başarı; hastalıklı dokuların temizlenmesi, sağlam mukozaların korunması, sinüslerin doğal ostiumlarının (ağızlarının) açılmasına bağlıdır. Burun içine ve sinüs ağızlarına kendi eriyen( nasopore) tamponlar konulur. Revizyon (tekrarlayan ) polipli vakalarda ameliyat sırasında Bilgisayarlı Tomografi ile beraber cerrahi navigasyon cihazı kullanılır ki cerrahi Komplikasyonlar azaltılır. Hasta ameliyat günü hastanede kalır, sabah kontrollere gelmek üzere reçetesi verilerek taburcu edilir. Ameliyat sonrası poliplerin tekrarlamaması için neden olan sebebe yönelik ilaç tedavisi mutlaka yapılmalıdır.
Burun polipleri bir hastalığın sonucu olarak meydana gelmektedir. (alerji, aspirin hassasiyeti v.b.) Ameliyat ile poliplerin alınması, polipin tekrar oluşma nedenini ortadan kaldırmaz yani polipi oluşturan sebebi düzeltmez. Polipin tekrarlamaması için Sebebe yönelik tedavinin planlanmasını hekiminizden isteyiniz ve ilaçlarınızı kullanınız.
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.