Dış Kulak Yolu Hastalıkları;
Kulak yolu 4.5cm uzunluğunda dip tarafı kulak zarı ile kapalı “S” şeklinde bir tüptür. Yolun 1/3 dış kısmı kıkırdak, 2/3 iç kısmı kemik yapısındadır. 1/3 dış kısmında serüminöz bezler içerir ki serümen (kir) salgılar. Serümenin dış kulak yolunu koruyucu görevi vardır. 2/3 iç kısmında ise bez yoktur, burada cilt direkt kemik üzerine oturur.
1-Buşon (kir); Buşon veya serümen dış kulak yolundaki serüminöz glandlardan salınan normal oluşumdur. Kulak zarından dışarı doğru doğal yolla taşınarak atılır. Cildi yağlı olanlarda daha çok serümen üretilir. Pamuklu çubukları kullanmak kiri içeri doğru iterek kulak yolunda birikmesine sebep olur. Birikme sonucu tıkanıklık, işitme azlığı bazen de baskı ile ağrı yapabilir.
Tedavisi; Kulak Burun Boğaz Hekimi tarafından kulak yoluna ve kulak zarına zarar verilmeden temizlenmelidir.
2-Dış Kulak Yolunda Yabancı Cisim; Dış kulak yolu ağzından kazara giren canlı veya cansız yabancı cisimler olabilir. Canlı olanlar zeytinyağı ya da alkol kulak yoluna doldurularak öldürülmelidir.
Tedavisi; Kulak Burun Boğaz Hekimi tarafından yabancı cisim kulak yoluna ve kulak zarına zarar vermeden mikroskop altında çıkarılmalıdır. Çocuklar da gerekirse anestezi altında çıkarılmalıdır.
3-Dış Kulak Yolu İltihabı(otitis eksterna); Dış kulak yolunun yaygın ödemli iltihabıdır. Dış kulak yolu dar ve çok kıvrımlı olanlarda daha sık görülür. Dış kulak yolunun kaşınması, havuzda su kaçırılması, yabancı cisim sokarak tahriş edilmesi oluşma nedenlerindendir. Bazen de dış kulak yolunun pamuklu çubuklarla çok sık temizlenmesi de tahriş ve iltihaplanma nedenidir. Dış kulak yolu iltihabı bakteri veya mantarlar ile oluşur. Dış kulak yolun da şiddetli ağrı, akıntı, kaşıntı, irritasyon hissi, duyma azlığı kulak yolu iltihabının belirtileridir. Yaz aylarında sık görülmekte olup kulak burun boğazın Acilerinden dir.
Tedavisi;
- Dış kulak yolunun temizliği (Kulak Burun Boğaz Hekimi tarafından gerekirse her gün yapılmalıdır),
- Anitbiyotikli, steroidli damlalar,
- Ağızdan uygun antibiyotik ilaç kullanımı,
- Ağrı kesici ilaçlar kullanımı,
- Sıcak kompres uygulanması,
- Dış kulak yolu çok ödemli ise yol kapanır. Bu durumda dış kulak yoluna ilaçlı fitil konulmalı, üstüne damlalar damlatılmalıdır.
4- Dış Kulak yolu Furunkülü; Kulak yolu girişindeki kıl kökü iltihaplanmasıdır. Çok sık temizleme ve kaşıma oluşma sebeplerindendir. Kulak girişinde şişlik, tıkanıklık ve kepçeye dokununca şiddetli ağrı yapar.
Tedavisi;
- Antibiyotik Kullanımı,
- Ağrı kesici Kullanımı,
- Sıcak kompres uygulanması,
- Olgunlaştığında apse boşaltılması.
5- Dış Kulak Yolu Ekzositozu; Dış Kulak yolunun kemik bölümünde görülür ve üzeri deri ile örtülü kemik çıkıntılar şeklindedir. Kulak yolunda kemik sertliğinde, iyi huylu çıkıntılardır. Genellikle her iki kulak yolunda vardır. Soğuk suda yüzen kişilerde ve dalgıçlarda görülür.
Tedavisi; Çok büyüyüp kulak yolunu tıkadıklarında; hastane şartlarında genel anestezi altında cerrahi olarak kulak yolundan Ameliyatla çıkarılmasıdır.
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.