Burun ve Sinüs Tümörleri
Burun içi mukozası ya da kemik yapılardan gelişen ve gittikçe büyüyen burun ve sinüs kavitesini dolduran kitlelerdir.(popilomlar, osteomlar, fibromlar, norinomlar, yassı hücreli kanserler, mukoepidermoid kanserler, adenokistik kanserler, adeno kanserler, lenfomalar, melenomlar, damarsal kökenli tümörler, sarkomlar v.b. tümörler.)
Burun ve Sinüs Tümörlerinin Belirtileri;
- Burun tıkanıklığı,
- Burun akıntısı (tek taraflı ve kanlı olması),
- Burun kanaması,
- Yüz ve baş ağrısı,
- Uykuda horlama,
- Diş ağrısı, dişlerde sallanma,
- Göz ağrısı, çift görme,
- İşitme azlığı kulak ağrısı.
Burun ve Sinüs Tümörlerinin Teşhisi;
- Hastanın anemnezi (Hikayesi),
- Kulak Burun Boğaz muayenesi,
- Kulak Burun Boğaz Endoskopik muayenesi,
- Bilgisayarlı Paranazal sinüs Tomografisi,
- Paranazal Sinüs Emarı (MR) ,
- Kitleden biyopsi, (Lokal aneztezi ile endoskop eşliğinde biyopsi yapılabilir).
Burun ve Sinüs Tümörlerinde Tedavi;
Burun tümörlerinde tedavi seçenekleri cerrahi, Radyoterapi ve sınırlı olgularda Kemoterapidir.
Ameliyat tam donanımlı bir hastanede genel anestezi altında yapılır. Erken yakalanan küçük tümörlerin endoskopik yolla çıkarılmaları mümkündür. Fakat burun ve sinüs tümörleri genellikle geç dönemde yakalanmaktadır. Bu tümörlerde ise açık cerrahi uygulanır. Tümörün yerleştiği bölge ve patolojisine göre ameliyatın şekli değişir. Tümörlü bölge çıkarılırken gerekirse çıkarılan yere estetik görüntüyü ve çiğnemeyi sağlamak için kullanılabilecek Protezler de ameliyat öncesi planlanır ve tümörlü bölge çıkarıldıktan sonra uygulanır. Ameliyat sonrası patolojik sonuca göre Radyoterapi veya Kemoterapi gerekebilir.
Burun ve sinüs tümörleri başlangıçta şikayet yaratmazlar genellikle büyüdüklerinde ya da komşu organlara yayıldığında belirti verirler. Burun ve sinüs tümörlerinin belirtileri birçok burun ve sinüs hastalıkları belirtileri ile karışabilir.
Bu nedenle kısa sürede düzelmeyen burun ve sinüzit şikayetlerinde; mutlaka Hekime müracaat ediniz. Unutmayınız ki şikayetler ve belirtiler birbirine benzemekte olup kanser teşhisinde gecikmeyiniz.
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.