Sialendoskopi tükürük bezi kanallarının içerisini görmek için kullanılan bir muayene yöntemidir.1,1 veya 1,6 mm çapındaki endoskoplar la(optiklerle) yapılır. Tanı amaçlı ya da Tükürük bezi taşı tedavisinde ve kanal darlıklarında girişimsel amaçlı sialendoskopi yapılır. Tükürük bezi kanallarının çapları 0,5 mm 3,2 mm arasında değişir. Kanalların ağıza açılma orifisleri(ağızları) 0,1 mm dir. Sialendoskopi; bu orifisler genişletilerek optikle tükürük bezi kanalına girilerek yapılır ve tükürük bezi kanalı ve tükürük bezi parankimi gözlemlenir. Çene altı (submandibüler) ve yanak (parotis) tükürük bezlerinin kanallarını tıkayan taş haricinde başka hastalıklarda olabilir. Kanal darlıkları, salgı tıkaçları, yabancı cisimler, kanal polipleri ve iltihabi durumlarda tükürük akışını bozabilir.
Tükürük bezi şişmesi yapan hastalıklar;
- Tükürük bezi taşları,
- Tükürük bezi kanal darlıkları,
- Yabancı cisimler,
- Kabakulak,
- Sögren hastalığı,
- Juvenil rekküren parotit,
- İyi huylu tümörler,
- Kötü huylu tümörler dir.
Bu hastalıklarda tanı amaçlı sialendoskopi yapılabilir.
Girişimsel Sialoendoskopi ile kanal genişletilmesi; tükürük akış hızını yavaşlatan kanalın herhangi bir nedenle daralmış kısmı, genişletici bujiler kullanılarak genişletilir ve tekrar daralmaması için stent konulur ve kalabildiği sürece uzun tutulur.
Girişimsel Sialoendeskopi ile tükürük taşı çıkarılması; Tükürük bezi kanalındaki hareketli taşlar özel aletiyle yakalanarak çıkartılabiir. Gömülü ve büyük olan taşlar ise pnömotiklitotripsi(hava basınçlı) ya da Holmium laser yönetimiyle kırılarak parçalar halinde çıkarılabilir. Bu işlemden sonra kanalın daralmaması için 3-5 gün stent konulabilir. Sialoendeskopi işlemi genel anestezi ile yapıldığından hasta bir gün hastanede tutulur ve 5 günlük antibiyoterapi ile kontrole gelmek üzere taburcu edilir.
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.