Oruç Ve Kulak Burun Boğaz;
- Oruçlu iken kulak zarı delik değil ise; kulağı temizletmek ve kulağa damlatılan damla orucu bozmaz. Kulak zarı delik olanlarda ise, zarın deliğinden damla orta kulak boşluğuna, östaki borusu yoluyla da boğaza ulaşabilir fakat mideye ulaşmayacağından, bu durum orucu bozmaz fakat zar delikken bol su ile kulak yıkatmak orucu bozar. (Diyanet İşleri Başkanlığı Oruç ilmihali 2010 ekli dosya syf 120).
- Kulak burun boğazın endoskopik muayenesi orucu bozmaz (Diyanet İşleri Başkanlığı Oruç ilmihali 2010 ekli dosya).
- Burun damlası; tedavi amacı ile buruna damlatılan ilacın bir damlası yaklaşık olarak 0,06 cm küptür. Bu miktarın bir kısmı burun çeperlerinden emilir iken çok az bir kısmı yutularak bazen mideye ulaşabilmektedir. Bu da dini açıdan abdeste ağıza su vermede olduğu gibi af kapsamında değerlendirildiğinden orucu bozmaz (Diyanet İşleri Başkanlığı Oruç ilmihali 2010 ekli dosya syf 122).
- Tahlil amaçlı kan aldırmak orucu bozmaz(Diyanet İşleri Başkanlığı Oruç ilmihali 2010 ekli dosya syf 123).
- Kan ve serumun damar yolu ile verilmesi orucu bozar. (Diyanet İşleri Başkanlığı Oruç ilmihali 2010 ekli dosya syf 121).
- Deriye sürülen merhem ve deriye ilaçlı bant yapıştırılması orucu bozmaz(Diyanet İşleri Başkanlığı Oruç ilmihali 2010 ekli dosya syf 123).
- Dil Altı hapı orucu bozmaz. Bazı kalp rahatsızlıklarında dil Altına konulan ilaç doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizi riskini önlemektedir. Mideye ulaşmadığından orucu bozmaz. (Diyanet İşleri Başkanlığı Oruç ilmihali 2010 ekli dosya syf 116).
- Astımlıların kullandığı tedavi amaçlı ağız spreyi orucu bozmaz(Diyanet İşleri Başkanlığı Oruç ilmihali 2010 ekli dosya syf 116).
- İğne yaptırmak kullanış amacına göre değerlendirilmelidir. Ağrıyı dindirmek ve tedavi etmek için yapılan injeksiyonlar (iğne yaptırmak) gıda ve keyif verici olmayan yemek ve içmek anlamına gelmediğinden orucu bozmaz. (Diyanet İşleri Başkanlığı Oruç ilmihali 2010 ekli dosya syf 116).
- Oruç, migren ağrısını tetikleyebilir. Kan şekerinin düşmesi ve uzun süre aç kalmak migren ağrısını başlatabilir (tedbirden sahurda ilaç alınmalıdır).
- Oruç, Vertigo (Baş dönmesi) hastalığını tetikleyebilir. Bu şikayeti olan hastalarımız ilaçlarını mutlaka tedbirden sahurda ve iftarda kullanmalıdır.
- Oruç, kulak çınlamasını(Tinnitus) arttırabilir.
- Oruç, anksiyete ve depresyonu tetikleyebilir.
- Oruç reflüye ait şikayetleri hızlandırabilir. Önceden reflünüz varsa tedbirden reflü ilacınızı kullanınız. (iftarda ve sahurda ağır yemekler yenmemeli ya da yemekten sonra hemen yatılmamalı).
- Oruç ta diş ve ağız sağlığına dikkat edilmelidir (iftarda ve sahurda dişler fırçalanmalıdır).
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.