Kulak rahatsızlığı olanlar Nelere Dikkat Etmelidir;
- Kulakları sık sık kir üretenler tatilden önce kulaklarını temizletmelidirler. Eğer kir mevcutken suya girerlerse kir(buşon) su tutup şişeceğinden kulak tıkanır ve basınçla ağrı yapmaya başlar.
- Kulak yolu ekzeması ya da mantar olanlar kesinlikle su kaçırmamalıdırlar. Suya, su geçirmeyen tıkaçlarla girmelidirler.
- Dış kulak yoluna çok su girmesi kulak yolu serümenin(sarı maddenin) azalmasına ve koruma görevi yapmasına engel olur. Serümen korumayınca dış kulak yolu tahriş olup iltihaplanır, şiddetli ağrı yapar ki(yüzücü kulağı) kulak burun boğazın acillerindendir.
- Kulak zarı delik olanlar, kulağında iltihaplı akıntı olanlar kesinlikle su kaçırmamalı(su geçirmeyen tıkaç kullanmalı) hatta ıslak parmakla bile kulak yoluna dokunmamalıdır.
- Kulak ameliyatı geçirenler;
A-Zar ameliyatı olanlar(kulak zarı sağlam olanlar); tramplenden atlamamalı ya da dalma yapmamalıdır.
B-Açık kavite zar ameliyatı ya da radikal mastoidektomi ameliyatı olanlar; kulaklarına su kaçırmamalı tıkaçla suya girmelidir. Kaza ile kulağa su kaçar ise mutlaka hekime müracaat ediniz. Çünkü bir müddet sonra iltihaplanma ve ağrı başlayacaktır
C-Kulak kireçlenmesi(otoskleroz) ameliyatı olanlar; yüksekten suya atlamamalı ya da dalgıçlık yapmamalıdır.
- Kulak yoluna yabancı cisim kaçmasında(ot tohumu, sinek v.b.); hemen kulak burun boğaz hekimine müracaat edilmelidir.
- Kulak kepçesini böcek sokmalarında; sokan böceği görebilirseniz hekime faydalı olacaktır, hekime müracaat ediniz. Hekiminiz kulak kepçesinin şişmemesi için gerekli tedaviyi düzenleyecektir.
- Kulak kepçenizi güneşten koruyunuz ki güneş yanığı olmasın.(koruma faktörü yüksek koruyucu krem kullanınız)
- Vertigo(baş dönmesi) atakları olanlar yüzerken baş dönmesini tetikleyecek hareketlerden kaçınmalıdır.
Sayfa İçeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.